Content

Welkom bij "My Forbidden Library."
Mijn naam is Lysbeth en wat leuk dat je even een kijkje komt nemen in mijn virtuele boekenkast.
Neem je tijd en snuffel gerust rond tussen mijn verhalen.

"Books are an uniquely, portable magic."
~ Stephen King


donderdag 16 oktober 2014

Die Zomer - Wanda Reisel



Samenvatting

Dana Davidson is net zeventien. In de zomer van 1970 is ze alleen in het statige huis aan het Vondelpark. Haar moeder is een paar maanden op vakantie met de tweeling, haar vader heeft een verhouding met het meisje van de boodschappendienst en haar broer Daaf neemt steeds de telefoon maar niet op... Het is een warme, nieuwe zomer. Maar het is niet alleen een veranderende tijd, ook in Dana zelf raakt alles op drift.

Als Dana met haar vriendin Tessa naar Parijs gaat, wordt ze op de proef gesteld. Ze moet kiezen tussen de vriendin die haar in de steek laat, of voor zichzelf. Uiteindelijk kiest ze voor zichzelf en gaat ze terug naar Amsterdam. Als Tessa uiteindelijk ook terugkomt blijkt dat ze is verkracht en bestolen. Dana krijgt dubbele gevoelens over haar keuze en voelt zich voor een deel schuldig. Maar Tessa kennende moest dit gewoon een keer gaan gebeuren.

Dana is het tegenovergestelde van Tessa op dat gebied. Ze heeft “het” nog nooit gedaan en wordt heen en weer geslingerd tussen de wil tot overgave en de angst zichzelf te verliezen. Toch heeft ze verschillende aanbidders waaronder ook een leraar (biologie) en Kurt, een oudere man waarmee ze ook tussen de lakens beland. Toch lukt het haar niet zich over te geven. Mede omdat ze geen emoties of een bepaald gevoel kan losmaken.

Om deze zomer af te sluiten word ze gebeld met de boodschap dat haar broer, Daaf, in coma ligt met een kaakbreuk. Als hij uiteindelijk wakker wordt blijkt dat hij aan geheugenverlies lijd. Hij kan zich niks herinneren van zijn familie of jeugd. Maar op dit moment beseft Dana ook dat de enige jongen waar ze echt om geeft, waar ze echt een band mee heeft kunnen opbouwen en waar ze gewoon zichzelf kan zijn, Daaf is.


(Bron van de samenvatting: Achterflap van het boek. Hier heb ik zelf nog delen aan toegevoegd).

Mening

Het boek Die Zomer van Wanda Reisel is voor mij een van de eerste, door Nederlanders geschreven boeken. Het boek speelt zich af in de jaren 70 wat het erg anders maakt dan de boeken die zich afspelen in de moderne tijd. Ik vond het fascinerend om me, in mijn hoofd, een weg te banen tussen de flarden rook van een joint en de straten van Amsterdam gevuld met anders denkende mensen. Ook gaat ze, de schrijfster, op veel elementen en omgevingen in waardoor ik me nog meer een beeld kan vormen. Maar, ze laat nog net genoeg ruimte over dat ik ook zelf mijn ideeën erin kan verwerken. Het eerste hoofdstuk heet Voorspel en begint meteen dat een jongen, genaamd Arthur, bovenop Dana ligt. Een echte binnenvaller dus. Bij dit begin moest ik even slikken en dacht erover om toch maar voor een ander boek te kiezen. Maar ik las verder, en het werd beter.

De opbouw van het verhaal is erg goed gedaan. Het begin schudt je wakker en maakt je nieuwsgierig. Vervolgens komen er stukken aan bod waarin heel veel wordt uitgelegd en beschreven. Deze worden afgewisseld door een stuk waarin het echt gaat om Dana en dan gaat ze verder in op een bepaald onderwerp. Hierdoor krijg je prachtige stukken tekst waar meerder gedachten inzitten. Deze stukken beginnen luchtig waarna ze in een dal terechtkomen van spirituele spinsels om vervolgens langzaam weer omhoog te klimmen. Ik citeer:

“Bij het schaken was haar vader haar altijd wel een aantal zetten vooruit, niet alleen omdat hij in de oorlog die achttien maanden had zitten schaken, maar omdat hij intelligenter was. Die afstand kon, wist Dana, nooit worden ingehaald. Karakter openbaarde zich pas echt onder druk, op een kritiek moment, als een ontluikende bloem of een schimmel verborgen in de persoon zelf. Karakter kwam tevoorschijn, tierde welig, verdorde of stierf af, maar de afdruk ervan zou nooit verdwijnen.”

In dit stukje begint het heel globaal met schaken, vervolgens zakken we in het spinsel van ideeën en spiritualiteit. Ik vind dit soort stukjes erg mooi, puur omdat elke keer als je het weer leest er andere gedachten tevoorschijn komen. Je gaat er echt over nadenken en komt uiteindelijk tot een eigen conclusie. Of je het er nou wel of niet mee eens bent, de schrijfster heeft haar doel bereikt: jou laten nadenken over het verhaal.

In dit boek vind ik ook de afwisseling van de verschillende spanningsbogen erg mooi gedaan. Om de zoveel tijd wordt er een nieuwe spanningsboog gevormd, die dwars door de anderen heen gaat, maar er ook voor zorgt dat een andere spanningsboog word afgesloten en afgebroken. Het verhaal zelf, over Dana en haar leven, vond ik niet zo spannend. Het waren voor mij vooral de mooie stukjes die me toch stimuleerden om door te blijven lezen. Kortom: een mooi boek waarin je je niet zo snel verveeld. Maar aan het verhaal zelf ontbreken enkele aspecten. 

Opdracht
Uit de verschillende soorten opdrachten waar we uit konden kiezen heb ik gekozen om een brief te schrijven aan Dana. In deze brief moet ik ingaan op een paar keuzes die zij heeft gemaakt en het effect hierop. Ook moet ik over de keuzes oordelen of ik ze goed of slecht vind, en wat ik zou hebben gedaan.

Beste Dana,

Herinnert u zich nog “Die Zomer” van 1970? De zomer waarin uw gevoelens heen en weer geslingerd werden tussen 2 wanden. De zomer waarin uw oudere broer Daaf zijn geheugen verloor. De zomer dat u, samen met Tessa, naar Parijs ging en dat dit tripje vreselijk uit de hand liep. U zal zich vast afvragen hoe ik deze herinneringen van uw verleden weet. Het antwoord luid: een boek. Niet zomaar een boek, nee, een boek over u. Een boek waarin uw daden worden beschreven in combinatie met de emoties en gedachten die erbij horen. Dit boek heet: Die Zomer.

Ik zou het graag hebben over een paar gebeurtenissen in die zomer. Toen u samen met Tessa in Parijs was hadden jullie, eigenlijk Tessa, al snel iemand aan de haak geslagen. Vervolgens leek de band tussen Tessa en Karim sterker te worden en hadden ze al snel een afspraak gemaakt op de hotelkamer waar Tessa en u gesetteld waren. Natuurlijk ben ik het met u eens dat Tessa dit niet had mogen doen. Ze ging er automatisch vanuit dat u wel zou opschuiven zodat zij haar dingetje kon doen. Maar de keuze om haar helemaal alleen achter te laten in Parijs had ik zelf niet gemaakt. Waarschijnlijk is dit een impulsieve actie geweest, maar ik zou op dat moment naar een andere kamer zijn gegaan om de volgende ochtend met haar te praten. Op deze manier had u zelf alles op een rijtje kunnen zetten om haar de volgende ochtend erop aan te kunnen spreken. Wel zou ik haar dan zeker de kosten van deze extra hotelkamer hebben laten betalen.

Het 2e aspect gaat over uw biologie leraar Ted Thomassen. Rond deze periode had u al een affaire met Dhr. Thomassen. Een affaire met een leraar is, vind ik persoonlijk, uit den boze. Natuurlijk leek deze man op dat moment erg aantrekkelijk, maar u zat in de leeftijd 16/17 jaar. In deze leeftijdsklasse zijn mensen erg kwetsbaar. Ze kunnen onzeker zijn en zitten nogal wat met zichzelf in de knoop. Een leraar kan dan een hele grote invloed hebben iemand. Het leek misschien wel heel spannend, maar het was beter geweest dat u er een punt achter had gezet. Ook had hij het niet zover mogen laten komen.

Na deze negatievere punten wil ik zeggen dat ik wel respect voor u heb. U bent bij uw eigen standpunten gebleven en liet zeker niet over u heenlopen. Ik raad u het boek zeker aan om deze periode nog eens te herbeleven.

Met vriendelijke groet,
Lysbeth Koster

1 reacties:

  1. Wat een goed boekverslag! Vooral het verwoorden van je eigen mening doe je heel erg mooi. Mijn complimenten!

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.